Loader
 

Κορωνοϊος: Ώρα Μηδέν

Έκπληκτοι αλλά και μουδιασμένοι βιώνουμε πλέον την επέλαση του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Αν δε, η εξάπλωση του ακολουθήσει την εκθετική αύξηση που σημειώθηκε στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, τότε δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Ο μοναδικός λοιπόν τρόπος για να αναχαιτίσουμε την επιδημική εξάπλωση αυτού του φονικού, «έξυπνου» ιού είναι τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης όπως έχουν οριστεί από τους αρμόδιους φορείς. Μέτρα με καθολικό χαρακτήρα και ανυπολόγιστο κόστος μεν, που αποσκοπούν δε στον μετριασμό της διασποράς και στην επιβράδυνση της μαζικής νόσησης. Μόνο αν «σπάσουμε» κάπως τον κύκλο της μετάδοσης μειώνοντας έτσι τα κρούσματα, το ήδη κουρασμένο σύστημα υγείας θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μειώνοντας σημαντικά τον δείκτη θνητότητας.

 

Τώρα λοιπόν δεν είναι η ώρα του φόβου, αλλά η ώρα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Ας επιδείξουμε όλοι την πρέπουσα ωριμότητα και υπευθυνότητα αντάξια των περιστάσεων και ας μείνουμε σπίτι, ένα μέτρο που δοκιμασμένα σε βάθος χρόνου φαίνεται να αποδίδει.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ με το παραμικρό σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού και τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Μένουμε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό μας και στη συντηρητική αντιμετώπιση, αν τα συμπτώματα μας είναι ήπια. Αν υπάρξει επιδείνωση επικοινωνούμε και πάλι για να λάβουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ακόμα και αν είμαστε εντελώς ασυμπτωματικοί. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Δεν είναι περίοδος διακοπών, ούτε κοινωνικών συνευρέσεων ακόμα και στα σπίτια, ακόμα και σε μικρή κλίμακα. Θα πρέπει όλοι να θεωρούμαστε δυνητικά φορείς του ιού με δυνατότητα μετάδοσης, οπότε προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τον συνάνθρωπό μας.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ εμείς με τα παιδιά μας , προστατεύοντας έτσι τους ηλικιωμένους, που είναι η κυρίαρχη ευάλωτη ομάδα απέναντι στον ιό με τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και μιλάμε στα παιδιά μας με κάθε ειλικρίνεια με τρόπο αντιληπτό ανάλογα προς την κάθε ηλικία. Εξηγούμε με ηρεμία γιατί πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και γιατί ζουν αυτούς τους περιορισμούς. Θα πρέπει να ελέγχουμε αυστηρά τις πηγές πληροφόρησης (www.eody.gov.gr), περιορίζουμε γενικά την έκθεση στα μέσα δικτύωσης και είμαστε σε επαγρύπνηση για αναγνώριση σημαδιών άγχους.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και διαμορφώνουμε ρουτίνες στη νέα μας καθημερινότητα που βοηθούν όλους μας στη νέα προσαρμογή. Εμπλέκουμε τα παιδιά στη φροντίδα του σπιτιού, ορίζουμε ώρα μελέτης(όχι υπερβολές), ώρα μουσικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ασκούμαστε και διαβάζουμε βιβλία (www.mikrosanagnostis.gr). Θέστε από την αρχή αυστηρά χρονικά όρια απασχόλησης με τις οθόνες.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ έτσι απλά χωρίς επικρίσεις, χωρίς μεμψιμοιρία με σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ όχι αύριο αλλά χθες, για να κερδίσουμε το αύριο και να βγούμε από αυτόν τον κυκεώνα με όσες λιγότερες απώλειες είναι εφικτό.

 

 

photo© freepik.com