Loader
 

Οδηγός επιβίωσης για τις διακοπές

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η πιο ξένοιαστη εποχή, δίνοντας πολλές ευκαιρίες για όμορφες και δυνατές αναμνήσεις με τα παιδιά μας μέσα από σύντομες ή και πιο μακρινές αποδράσεις από τη βάση μας.

Η σωστή πρoετοιμασία  και η πρόληψη  είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια και ενισχύουν τις πιθανότητες μιας  επιτυχημένης εμπειρίας.

Οι συμβουλές που ακολουθούν επάνω σε πρακτικά ζητήματα ταξιδιού, ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες και σας εύχομαι ολόψυχα ένα υπέροχο καλοκαίρι!

Προληπτικά μέτρα για τη ναυτία των ταξιδιωτών

«Μαμά ζαλίζομαι…πονάει η κοιλίτσα μου…θέλω να κάνω εμετό!»

Η ναυτία των ταξιδιωτών είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα στομαχικής διαταραχής που αποτελεί στην πραγματικότητα μία μη φυσιολογική αντίδραση στη «μετακίνηση» και εκδηλώνεται ακόμα και σε μικρές ηλικίες.

Κάποια απλά προληπτικά μέτρα που αποτρέπουν την κατάσταση:

 • Πριν ξεκινήσετε δώστε στο παιδί να φάει κάτι ελαφρύ π.χ. ένα μπισκότο, μια φρυγανιά. Το άδειο στομάχι αυξάνει την πιθανότητα ναυτίας ενώ το γεμάτο στομάχι αυξάνει τα τεχνικά προβλήματα σε περίπτωση εμετού.
 • Το παιδί δεν κάθεται ποτέ στο μπροστινό κάθισμα φροντίστε όμως ώστε να έχει οπτικό πεδίο προς τα εμπρός τοποθετώντας το κάθισμα του παιδιού στο αυτοκίνητο αρκετά ψηλά να βλέπει στον δρόμο και μπροστά.
 • Επικεντρώστε την προσοχή του σε κάποιο σταθερό σημείο έξω από το αυτοκίνητο π.χ. τον ορίζοντα ή το απέναντι βουνό , που δεν φαίνεται να μετακινείται ακόμα και αν το αυτοκίνητο παίρνει συνεχώς απότομες στροφές.
 • Φροντίστε να ανανεώνεται ο αέρας στο αυτοκίνητο.
 • Σε ταξίδι με πλοίο μειώνονται οι πιθανότητες ναυτίας αν το παιδί βρίσκεται στο κατάστρωμα και όχι σε κλειστή καμπίνα.
 • Αν σας έχει δοθεί η οδηγία να λάβετε κάποιο φάρμακο που προλαμβάνει τη ναυτία, έχει νόημα να το χορηγήσετε μισή ώρα πριν ξεκινήσετε. Η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» δεν αποδίδει γιατί όταν αρχίσουν τα συμπτώματα είναι πια αργά να δράσουν τα φάρμακα που δίνονται από το στόμα.

 

Ιδέες για εποικοδομητική ενασχόληση την ώρα του ταξιδιού.

Το παιχνίδι  μπορεί να σας ψυχαγωγήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να αποτελέσει και ένα σπουδαίο εργαλείο αγωγής, δίνοντας σας έτσι την ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο με το παιδί σας και να γνωρίσετε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, μιλώντας στη γλώσσα του.

 • Τα παιχνίδια είναι απαραίτητα για μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο. Ιδανικά ζητήστε από το παιδί να βάλει σε ένα σακίδιο το αγαπημένο του παιχνίδι που θα είναι μικρού μεγέθους, ελαφρύ και αθόρυβο.
 • Αδράξτε την ευκαιρία και αφηγηθείτε παραμύθια και ιστορίες ανάλογα με το ταλέντο σας…αν και το τελευταίο δεν είναι το απαραίτητο συστατικό. Με καλή θέληση και λίγη προσπάθεια μπορείτε να φτιάξετε ιστορίες κατάλληλες για την περίσταση, επίκαιρες και τοπικού ενδιαφέροντος. Με μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να εμβαθύνετε στην ιστορία, να αναπλάσετε ιστορικά γεγονότα ή να τα φιλοσοφήσετε.
 • Διασκεδαστικά πολύ είναι και τα αινίγματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία και στις δυνατότητες του παιδιού, όπως και ομαδικά παιχνίδια τύπου «καταγραφή χρωμάτων ή μάρκες αυτοκινήτων»
 • Χαρούμενη επιλογή για τα μικρά παιδιά είναι τραγούδια που είναι μελοποιημένα παιχνίδια, που έχουν κίνηση ή είναι παραφρασμένα. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά το τραγούδι μπορεί να είναι η κυρίαρχη απασχόληση στο αυτοκίνητο. Μπορεί να μην είναι παιχνίδι, είναι όμως ένα εργαλείο για να μεταδώσετε τις προτιμήσεις σας αλλά και εμπλουτίσετε τις γνώσεις τους σχετικά με το πολιτισμικό τους αποτύπωμα.
 • Τα μικρά παιδιά διασκεδάζουν πολύ περιγράφοντας τη διαδρομή συνεργατικά (τις ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές της διαδρομής) έχοντας έτσι την αίσθηση της τρισδιάστσης εμπειρίας στον δρόμο.

Πώς να εξοπλίσω το φαρμακείο των διακοπών

 • Το φαρμακείο των διακοπών καλό είναι να είναι εξοπλισμένο με τα ακόλουθα:

 

 

 

 

 • Δεν χρειάζεται να έχετε αντιβιοτικά μαζί σας γιατί αν είναι να χορηγηθούν θα γίνει μόνο κατόπιν εξέτασης από παιδίατρο και όχι από τηλεφωνική σύσταση ή εμπειρική χορήγηση από το φαρμακείο της περιοχής.
 • Δεν ξεχνάμε το αντιηλιακό και τα αντικουνουπικά μέτρα προστασίας
 • Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης το Κέντρο Δηλητηριάσεων μπορεί να καθοδηγήσει ψύχραιμα και σωστά: τηλέφωνο επικοινωνίας 210 -7793777