Loader
 

Τι σημαίνει η λοίμωξη από Κορωνοϊο 2019

Τι σημαίνει η λοίμωξη από Κορωνοϊό 2019 (COVID-19) για τις οικογένειες
Στην Κίνα, στην πόλη Wuhan,  εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωναϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί λοίμωξη COVID-19
Μαθήματα που αποκομίσαμε κυρίως από την εμπειρία  της Κίνας, μας βοηθούν να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις για την ανάσχεση της διασποράς της νόσου και στην πατρίδα μας.

 

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο?
Ο  SARS-CoV-2 φαίνεται να διασπείρεται μέσω των  εκκρίσεων του αναπνευστικού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άτομα που έρχονται σε επαφή ακόμα και με φορείς του ιού κινδυνεύουν να μολυνθούν. Ο  χρόνος για να εμφανίσει συμπτώματα ένας άνθρωπος από την αρχική έκθεση του στον ιό κυμαίνεται από 2-14 ημέρες. Τα προεξάρχοντα συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, βήχας, καταβολή, φαρυγγαλγία, δυσκολία στην αναπνοή. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα ηλικιωμένα άτομα και αυτά με βεβαρημένο ιστορικό υγείας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο. Τα παιδιά, αν και σχεδόν στο σύνολο έχουν πολύ ήπια εικόνα, ωστόσο μεταφέρουν τον ιό, και συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση για 14 μέρες και ίσως περισσότερες.

 

Πως πρέπει να προετοιμαστούν οι οικογένειες ?
Μιλήστε στα παιδιά σας πώς να προστατευτούν από το COVID-19. Απαντήστε στα ερωτήματα τους ανοιχτά, με ειλικρίνεια προσπαθώντας να κατευνάσετε το συναισθηματικό στρες που μπορεί να υπάρχει. Συνεχίστε τη ρουτίνα σας στο μέτρο του δυνατού. Κρατήστε μόνο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και περιορίστε την έκθεση των παιδιών στα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης που δημιουργούν ένα πρόσθετο στρες.
Καθώς έχει ανασταλεί η εκπαιδευτική λειτουργία είναι σημαντικό να κρατήσετε ζωντανή την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία με κάθε δυνατό τρόπο. Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας για τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία (www.minedu.gov.gr)
Εξετάστε τη δυνατότητα τηλε-εργασίας και μείνετε σπίτι
Εξασφαλείστε απόθεμα τροφίμων και ειδών σπιτιού για να ικανοποιήσει ανάγκες 2 εβδομάδων. Επιπλέον προμηθευτείτε φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε συντηρητικά τυχόν συμπτώματα που θα εμφανιστούν (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, διαλύματα ηλεκτρολυτών κ.α)
Επενδύστε στην εκπαίδευση των παιδιών σας στην τεχνική του καλού πλυσίματος  χεριών (με αντισηπτικό σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) που είναι από τα πιο σημαντικά αντίδοτα μας. Εκπαιδεύστε τα παιδιά να βήχουν και να φτερνίζονται όχι στα χέρια τους αλλά στον αγκώνα τους ή σε χαρτί που να το απορρίπτουν. Δεν θα πρέπει να βάζουμε τα χέρια στο πρόσωπό μας. Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από άτομα που έχουν συμπτώματα. Απολυμαίνετε συστηματικά τις επιφάνειες. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας όπου θα βρείτε πληθώρα ενημερωτικού υλικού (www.moh.gov.gr)
Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίσει ήπια συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος), παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον γιατρό μας. Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας όταν τα συμπτώματα είναι ήπια. Αν υπάρξει επιδείνωση επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό μας για ιατρική αξιολόγηση. Καθώς τα δεδομένα  και αντίστοιχα οι οδηγίες και οι συστάσεις θα αλλάζουν, ανατρέχουμε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ επικαιροποιημένες πληροφορίες (eody.gov.gr)

 

Ειδική Μέριμνα χρειάζονται τα  παιδιά με χρόνια νοσήματα και ειδικές ανάγκες ιατρικής υποστήριξης, με μεγαλύτερη εντατικοποίηση των μέτρων  πρόληψης.

 

 

photo© freepik.com